Blat betonowy

Podstawą blatów kuchennych betonowych jest tzw, blat architektoniczny. Jest to kompozyt wykonany ze spoiwa (cementu) oraz wypełniacza (żwir, piasek) wymieszanych z wodą. W zależności od betonu jaki chcemy uzyskać jest możliwość dodania do masy różnego rodzaju domieszek zmieniających kolor czy strukturę finalnego materiału. Przy cieńszych blatach ok. 1cm do betony dodaje się np. włókno szklane dla jego wzmocnienia. Blaty z betonu architektonicznego można wykonać na dwa sposoby: z gotowych płyt betonowych, bądź z masy wylewanej bezpośrednio na szalunek umieszczony na stojących już meblach w kuchni.

Zalety

  • wytrzymały na wysoką temperaturę, można na nim stawiać gorące naczynia;
  • wytrzymały na zarysowania, można kroić bezpośrednio na blacie;
  • naturalna niejednorodna i niepowtarzalna struktura z charakterystycznymi porami;
  • tonalne przebarwienia i naturalne różnice kolorystyczne nadają materiałowi indywidualny charakter;
  • możliwość barwienia masy betonowej oraz dodania do niej różnego rodzaju domieszek np. można go zdobić, wtapiając w niego kawałki szkła, kolorowych kamieni, metalu, tłuczonej porcelany lub malując go;
  • szeroka gama kolorystyczna od bieli, poprzez szarość, do ciemnego grafitu;

Wady

  • chłodny w dotyku;
  • ze względu na naturalny charakter materiału finalny blat może się różnić od oglądanej próbki;
  • wymagana jest regularna impregnacja  żywicą, w celu zapobiegnięcia wchłanianiu barwników i odbarwieniu materiału;
  • materiał bardzo ciężki, zalecane stosowanie dodatkowo wzmocnionych szafek;
  • trudny montaż, ponieważ materiał jest kruchy i łatwo go uszkodzić;