Blat drewniany

Blaty mogą być wykonane na dwa sposoby: poprzez połączenie długich listewek tylko na szerokość, bądź poprzez połączenie krótszych listewek zarówno na szerokości jak i na długości. Listewki mogą być ze sobą klejone bądź łączone na mikrowczepy, które lepiej reaguje na zmiany wymiarowe drewna. Na wytrzymałość blatu wpływa głównie gatunek użytego drewna oraz jego warstwa zabezpieczająca, czyli użyty lakier lub bejca.

Zalety

  • elegancki, ponadczasowy, naturalny materiał, pasujący praktycznie do każdego stylu pomieszczenia;
  • blat można wykonać z różnych gatunków drewna, o różnej twardości oraz higroskopijności: dąb, buk, sosna, jesion, teak, mahoń, merbau;
  • możliwość wyboru blatu wykonanego z desek litych, bądź z krótszych elementów łączonych na mikrowczepy;
  • blat jednolity w całym przekroju, istnieje możliwość  wycięcia kształtu np. zaokrąglenia bez potrzeby oklejania;
  • możliwość odnowienia blatu na zasadzie zeszlifowania starej warstwy drewna oraz zabezpieczeniu nowej za pomocą odpowiedniego lakieru lub oleju;

Wady

  • blat należy systematycznie konserwować;
  • mało odporne na wysoką temperaturę, na blacie po postawieniu gorącego naczynia może pojawić się ślad;
  • niska odporność na zarysowania;
  • blat może reagować na zmianę wilgotności powietrza poprzez niewielką zmianę wymiarów, w przypadku dużej wilgotności blat pęcznieje, natomiast na skutek niskiej wilgotności blat się kurczy;
  • w blacie mogą powstać pęknięcia, na skutek szybkiej zmiany wilgotności;