Blat laminowany

Najbardziej popularnym blatem kuchennym jest wykonany na bazie płyty wiórowej blat laminowany. Robocza część blatu wykonana jest z laminatów HPL, w których stosuje się żywice termoutwardzalne. Laminaty produkowane przez różnych producentów różnią się od siebie wytrzymałością na zarysowanie, temperaturę, wilgoć oraz środki chemiczne.

Zalety:

  • niska cena;
  • duży wybór dekorów, blaty imitują drewno, kamień, metal;
  • posiadają różne warianty wykończenia: połysk, półmat, mat czy niejednolitą fakturę;
  • odporne na podwyższoną temperaturę do 150 – 170 C;
  • laminat zgodny z wzornikiem, nie zmienia barwy pod wpływem promieniowania UV;
  • odporny na działanie domowych środków czyszczących;
  • odporny na barwniki np. z kawy, herbaty czy wina;

Wady:

  • zaleca się stosowanie podkładek pod naczynia o temperaturze pow. 150 C np. garnki zdjęte bezpośrednio z płyty gazowej, blaszki z piekarnika;
  • niska odporność na zarysowania, zaleca się stosowanie deski do krojenia produktów;
  • brak możliwości odnowienia zniszczonego blatu;
  • blat nie jednorodny w przekroju, w przypadku przecięcia odsłania się płyta, którą należy zabezpieczyć specjalnym obrzeżem;
  • ryzyko spuchnięcia blatu na skutek złego zabezpieczenia go przed wilgocią bądź parą wodną;