Blat stalowy

Podstawą blatu stalowego jest płyta wiórowa bądź płyta pilśniowa, którą pokrywa się blachą stalową o grubości 3 mm. Najwyższą jakość i trwałość zapewni blatu stal kwasoodporna. Wierzchnią warstwę stali z boczną łączy faza, która może być ścięta pod kątem 90 stopni lub zaokrąglona.

Zalety

  • blaty z aluminium lub ze stali, najlepiej kwasoodpornej, idealnie wkomponują się we wnętrza nowoczesne;
  • są higieniczne, łatwe do mycia i odporne na zarysowania. Ważną ich cechą jest również wysoka odporność na wilgoć i wysoką temperaturę;

Wady

  • trudno im nadać potrzebny kształt, a ponieważ cienka stal jest niestabilna, należy ją zamocować na odpowiednim nośniku, najczęściej płycie wiórowej;
  • blaty gorszej jakości mają niska odporność na korozję, łatwiej je zarysować, oraz mogą ulegać przebarwieniom;