Układy kuchni

Kuchnia jest dla wielu osób najważniejszym pomieszczeniem w domu. Odpowiednio zaprojektowana zabudowa poprawia komfort przygotowywania posiłków. Funkcjonalność zabudowy kuchennej zależy od jej kształtu, rozmieszczenia sprzętów AGD oraz stref funkcjonalnych. Indywidualnie rozplanowana kuchnia sprawi, że korzystanie z niej będzie przyjemne i intuicyjne, a gotowanie sprawi Ci radość.

Kształt zabudowy

Zabudowa kuchenna może przybrać różny kształt w zależności od możliwości pomieszczenia oraz preferencji użytkowników. W pierwszej kolejności warto się jest więc zastanowić nad dostępnymi możliwościami. Wyróżniamy zabudowę jednorzędową, dwurzędową, w kształcie litery „L”, „U”. Formy te mogą występować same bądź, w połączeniu z wyspą lub półwyspem. Przy projektowaniu układu zawsze staramy się dążyć do uzyskania tzw. trójkąta roboczego, czyli najkorzystniejszego układu: lodówki, zlewozmywaka oraz płyty grzewczej.

Trójkąt roboczy

Trójkąt roboczy to najkorzystniejsze rozmieszczenie trzech głównych elementów rozmieszczenia kuchni: lodówki, zlewu oraz płyty kuchennej. Dzięki takiemu układzie wszystkie sprzęty oraz produkty z których korzystamy są rozmieszczone niedaleko siebie. Układ taki poprawia komfort pracy, ponieważ zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłków.

Najkorzystniejsze odległości pomiędzy sprzętami powinny zawierać się w następujących przedziałach:

  • 120-210 cm: między lodówką a zlewozmywakiem
  • 120-210 cm: między zlewozmywakiem a kuchenką
  • 120- 270 cm: między lodówką a kuchenką

Podział stref

Podział przestrzeni kuchennej na strefy ma na celu przede wszystkim ułatwienie poruszania się podczas przygotowania posiłków oraz rozmieszczenie w odpowiednich miejscach wszystkich niezbędnych przedmiotów. Rozmieszczenie poszczególnych stref oraz ich nazewnictwo wynika z obserwacji codziennych zachowań. Biorąc pod uwagę wszystkie przedmioty niezbędne w kuchni i przypisując je do danej strefy mamy pewność, że wszystko znajdzie swoje miejsce. W dobrze rozplanowanej kuchni należy wyodrębnić 5 różnych stref:

  1. Strefa zapasów w której powinna się znaleźć lodówka oraz produkty spożywcze codziennego spożycia takie jak: Mąka, cukier, kawa, herbata, płatki śniadaniowe, makaron, ryż, kasze oraz napoje.
  2. Strefa przechowywania w której powinny znaleźć się naczynia okazjonalne oraz codziennego użytku, sztućce i inne drobiazgi codziennego użytku, szkło, kieliszki, szklanki oraz kubki.
  3. Strefa zmywania, w której znajduje się zlew, zmywarka, kosz na śmieci. Można przewidzieć miejsce na młynek, środki czyszczące czy ściereczkę.
  4. Strefa przygotowania, w której znajduje się blat roboczy o długości min. 90 cm, deski, miski, mikser, przyprawy, sztućce robocze takie jak nóż czy chochla. Ważne jest dobre oświetlenie występującego tu blatu roboczego.
  5. Strefa gotowania, w której znajduje się kuchnia, piekarnik, pochłaniacz, mikrofalówka, garnki.