Blat laminowany
Najbardziej popularnym blatem kuchennym jest wykonany na bazie płyty wiórowej blat laminowany. Robocza część blatu wykonana jest z laminatów HPL, w których stosuje się żywice termoutwardzalne. Laminaty produkowane przez różnych producentów różnią się od siebie wytrzymałością na zarysowanie, temperaturę, wilgoć oraz środki chemiczne.
Zalety:
- niska cena;
- duży wybór dekorów, blaty imitują drewno, kamień, metal;
- posiadają różne warianty wykończenia: połysk, półmat, mat czy niejednolitą fakturę;
- odporne na podwyższoną temperaturę do 150 – 170 C;
- laminat zgodny z wzornikiem, nie zmienia barwy pod wpływem promieniowania UV;
- odporny na działanie domowych środków czyszczących;
- odporny na barwniki np. z kawy, herbaty czy wina;
Wady:
- zaleca się stosowanie podkładek pod naczynia o temperaturze pow. 150 C np. garnki zdjęte bezpośrednio z płyty gazowej, blaszki z piekarnika;
- niska odporność na zarysowania, zaleca się stosowanie deski do krojenia produktów;
- brak możliwości odnowienia zniszczonego blatu;
- blat nie jednorodny w przekroju, w przypadku przecięcia odsłania się płyta, którą należy zabezpieczyć specjalnym obrzeżem;
- ryzyko spuchnięcia blatu na skutek złego zabezpieczenia go przed wilgocią bądź parą wodną;