Rodzaje blatów kuchennych

Blaty są istotnym elementem zabudowy kuchennej. To na nich przygotowujemy posiłki, w nim osadzamy zlew oraz płytę grzewczą. Dobry blat powinien charakteryzować się odpornością na zarysowania, temperaturę, wilgoć oraz środki chemiczne. Na rynku dostępnych jest wiele różnego typu blatów dlatego dla ułatwienia podjęcia decyzji poniżej przedstawiam charakterystykę najpopularniejszych blatów kuchennych, ze szczególnym naciskiem na przedstawienie ich wad oraz zalet.

Możliwości wykonania blatów roboczych:

Blat laminowany

więcej

Najbardziej popularnym blatem kuchennym jest wykonany na bazie płyty wiórowej blat laminowany. Robocza część blatu wykonana jest z laminatów HPL, w których stosuje się żywice termoutwardzalne. Laminaty produkowane przez różnych producentów różnią się od siebie wytrzymałością na zarysowanie, temperaturę, wilgoć oraz środki chemiczne.

Blat konglomeratowy

więcej

Blaty konglomeratowe uzyskiwane są poprzez połączenie kruszywa kamiennego (marmurowe – aglomarmur lub granitowe – kwarcogranit) z żywicą poliestrową lub akrylową. Najlepszej jakości są konglomeraty kwarcytowe powstałe z połączenia 93% piasku kwarcytowego oraz 7% żywicy poliestrowej.

Blat kompozytowy

więcej

Blaty kompozytowe są to płyty mineralno – akrylowe wykonane z wypełniacza mineralnego oraz z polimetakrylu metylu (PMM). Z blatów kompozytowych możemy wykonać różne nawet bardziej skomplikowane i indywidualne kształty bez widocznych połączeń. Najbardziej popularne nazwy handlowe tych blatów to: Corian, Staron, Kerrock, Rausolid.

Blat drewniany

więcej

Blaty mogą być wykonane na dwa sposoby: poprzez połączenie długich listewek tylko na szerokość, bądź poprzez połączenie krótszych listewek zarówno na szerokości jak i na długości. Listewki mogą być ze sobą klejone bądź łączone na mikrowczepy, które lepiej reaguje na zmiany wymiarowe drewna. Na wytrzymałość blatu wpływa głównie gatunek użytego drewna oraz jego warstwa zabezpieczająca, czyli użyty lakier lub bejca.

Blat stalowy

więcej

Podstawą blatu stalowego jest płyta wiórowa bądź płyta pilśniowa, którą pokrywa się blachą stalową o grubości 3 mm. Najwyższą jakość i trwałość zapewni blatu stal kwasoodporna. Wierzchnią warstwę stali z boczną łączy faza, która może być ścięta pod kątem 90 stopni lub zaokrąglona.

Blat szklany

więcej

Blat kuchenny wykonany ze szkła bardzo dobrze pasuje do nowoczesnych wnętrz. Sposobów wykonania takiego blatu jest bardzo dużo i zależy to od finalnego efektu który chcemy uzyskać. W ofercie dostępne są blaty przezroczyste ze szkła hartowanego, blaty ze szkła matowego lub piaskowanego, blaty lakierowane na dowolny kolor. Z ciekawszych dostępnych rodzajów blatów szklanych są blaty z dowolnie wybraną grafiką bądź grubsze blaty zawierające np. zatopiony materiał. Na blaty szklane poleca się szkło hartowane ze względu na większą odporność na wyższą temperaturę.

Blat betonowy

więcej

Podstawą blatów kuchennych betonowych jest tzw, blat architektoniczny. Jest to kompozyt wykonany ze spoiwa (cementu) oraz wypełniacza (żwir, piasek) wymieszanych z wodą. W zależności od betonu jaki chcemy uzyskać jest możliwość dodania do masy różnego rodzaju domieszek zmieniających kolor czy strukturę finalnego materiału. Przy cieńszych blatach ok. 1cm do betony dodaje się np. włókno szklane dla jego wzmocnienia. Blaty z betonu architektonicznego można wykonać na dwa sposoby: z gotowych płyt betonowych, bądź z masy wylewanej bezpośrednio na szalunek umieszczony na stojących już meblach w kuchni.